Witbrood

witbrood

Ingrediënten:

° 45 cl  lauw water
° 750 gr witte bloem
° 15 gr verse gist
° 10 gr  boter
° 15 gr  zout

 

Bereiding:

Neem een ruime mengschaal, giet er het water in en verbrokkel er de verse gist in. Roer en los de gist op in het water. Weeg de bloem nauwkeurig en doe ze bij het water met de gist. Gebruik een bloem die geschikt is voor brood en banket. Doe ook de malse boter in de pot en het zout. Kneed het deeg een kwartier lang tot een egale malse bol. ( je kunt ook een kneedmachine gebruiken)

Zodra her deeg gekneed is strooi een beetje bloem op je werkplank. Schep het deeg uit de pot. Laat het geknede deeg 5 minuten rusten op je werkplank. Leg er een vochtige handdoek over.

Strooi nog wat bloem op je werkvlak en kneed het deeg een paar minuutjes met de hand. Maak er een mooie egale bol van. Poeder een beetje bloem over de bol deeg en leg er de vochtige handdoek over. Zet het 15 minuten opzij.

Kneed het deeg een paar minuten en druk er alle gasbellen uit die tijdens het rijzen gevormd werden. Als het deeg te kleverig is, dan strooi je er best nog een beetje bloem over. Nu het deeg nog even ‘bollen’ tot het een perfecte ronde vorm heeft.

Leg een vel bakpapier (of een siliconenmatje) op een bakplaat, en leg er de bol brooddeeg op. Maak met een mesje kruisgewijs enkele ondiepe insnijdingen in de bovenkant van het deeg. Leg het bolletje opnieuw onder de vochtige handdoek en laat het 40 minuten rijzen

Vergeet niet ook een ondiep schaaltje met water op de bodem van de oven te plaatsen, De hete waterdamp zal zorgen voor een mooie broodkorst. Schuif het brooddeeg in de oven .

Laat het brood afkoelen en snij er nadien dikke malse boterhammen van. Gebruik hiervoor een broodmes.

Baktijd: 45 minuten in een voorverwarmde oven 220°

Eetsmakelijk!!

 

cropped-naamnaam.jpg

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: