Appel-speculaastaart

appelspeculaastaart

Ingrediënten:

Voor de taart

° 125 gr boter op kamertemperatuur
° 125 gr suiker
° 1 ei
° 250 gr bloem
° 2 gr bakpoeder (1 theelepel)
° Abrikozenjam

Voor de vulling

° 150 gr suiker
° Vanillesuiker
° 5 gr kaneel (2 theelepeltjes)
° 3 eieren
° 150 gr gesmolten boter
° 200 gr speculaas
° 4 appels, bijvoorbeeld Jonagold
° 40 gr gehakte amandelen

Bereiding:

Meng voor het deeg de suiker met de boter, voeg het ei toe en meng nog een keer kort. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de boter en kneed tot een gladde deegbal. Druk de bal plat, wikkel in plasticfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.

Vet een springvorm met een doorsnede van 26 centimeter in met boter. Beleg de bodem met bakpapier.

Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Verkruimel de speculaasjes in een keukenmachine of doe ze in een plastic zak en sla fijn met een deegroller.

Maak het beslag door de eieren samen met de suiker, vanille en de kaneel in een kom goed los te mengen. Giet langzaam de iets afgekoelde gesmolten boter door het beslag en roer goed door.

Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een grote ronde lap en leg in de vorm. Zorg dat zowel de bodem als de randen bedekt zijn. Snijd het overtollige deeg weg.

Verdeel de speculaaskruimels gelijkmatig over de bodem en verspreid er de appelblokjes over. Giet het beslag over de appel.

Zet de taart in de oven. Leg goed op dat het niet te bruin wordt. Dek in dat geval de taart af met aluminiumfolie en controleer na een uur of de taart al gaar is. Het beslag moet stevig aanvoelen.

Haal de taart uit de oven, laat iets afkoelen, verwijder de rand van de vorm en bestrijk met abrikozenjam en bestrooi met gehakte amandelen.

Baktijd: 60-70 minuten in voorverwarmde oven 200° (als je merkt dat de bovenkant te bruin wordt kun je de oven lager zetten 160°)

Eetsmakelijk!!

cropped-naamnaam.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: